Blogi #2

Vara kaitsmine olles abielus või lihtsalt koos elades.

Kooselu ja hiljem varade jagamine.

Meie poole pöördus klient, kes palus nõu ja abi seoses sellega, et oli elukaaslasest lahku läinud. Ta soovis teada, kas tal on õigus mingi osa saada sellisest ühiselt investeeritud kinnisvarast. Kinnisvara millest jutt käib on tema elukaaslasel saadud kingiks kinkelepinguga ja nad on sellesse koos ühiselt panustanud. Kuna antud klient ja tema elukaaslane elasid koos ja polnud abielus, siis kahjuks ei ole antud puhul kuidagi tal midagi tõestada, kui palju ja mis määral ta sinna panustanud on. Siit ka põhjused, miks on abielus olles lihtsam oma vara kaitsta, kui hilisematel juhtudel lahku minnaks. 

Kui oled abielus, on enda vara kaitsmine lihtsam võrreldes sellega, kui elada lihtsalt koos elukaaslastena. Abielu annab automaatselt teatud õiguslikud kaitsed, näiteks juhul, kui suhe peaks lõppema. Kui oled abielus, on seadused selgemad ja abielu lahutamise korral jagatakse vara kindlate reeglite järgi, mis arvestavad mõlema poole õigusi ja kohustusi.

Elukaaslaste puhul sellist automaatset kaitset ei ole. Kui elate koos ilma abieluta, ei kehti teile samad seadused ja vara jagamine võib olla keerulisem ja vaidlusi tekitav. Näiteks kui üks teist on ostnud korteri ja suhe lõppeb, siis teisel poolel võib olla raske tõestada, et tal on sellele mingid õigused kuigi ta on selle korteri kuludesse panustanud.

Compare listings

Compare